Så gör du för att ta bort bottenfärgen på båten
Val av metod för bottenfärgsborttagning
Hur får man bort bottenfärg på båten? Det finns flera metoder att använda om man vill ta bort bottenfärg från sin båt.
Man kan bland annat välja att skrapa bort bottenfärgen, med användande av färgborttagningsmedel eller inte, så kallad torrskrapning. Man kan också välja att slipa bort bottenfärgen alternativt att blästra bort den. Man kan också välja att ta bort gammal bottenfärg helt eller delvis utifrån syftet med färgborttagningen.

Dags att ta bort bottenfärgen på din båt?
Vi arbetar med bottenfärgsborttagning, bottenmålning och epoxibehandling. Kontakta oss för mer information.

Om man har biocider i sin bottenfärg och vill genomföra en så kallad bottensanering så måste man ta bort all bottenfärg. Detsamma gäller om man vill epoxibehandla båten.
Vill man endast preppa sin botten för en ny bottenmålning så räcker det ofta, men inte alltid, att skrapa bort löst sittande flagnande bottenfärg och att slipa sin botten för att få en ruggad yta så att den nya bottenfärgen får en bra vidhäftning. Så länge den nya bottenfärgen är kompatibel med den gamla så kommer den att fästa på en yta som är förberedd och noga rengjord.
Bra att ha i åtanke i sammanhanget är också att en mjuk bottenfärg (kallas även självpolerande bottenfärg) fäster på en hård bottenfärg men inte tvärtom. Om man har en mjuk bottenfärg och vill byta till hård bottenfärg så måste den självpolerande bottenfärgen tas bort helt innan man målar med den hårda bottenfärgen.
Innan man sätter igång med arbetet att ta bort bottenfärg är det också en god idé att kolla vilka regler som den egna båtklubben har vad avser borttagning av bottenfärg. Det finns vissa variationer mellan olika klubbar utifrån var klubben är belägen och i vilka farvatten som båten huvudsakligen används. Så det är bra att se till att man uppfyller dels miljöbalkens övergripande krav men också den egna klubbens krav när det gäller att ta bort bottenfärg.
Miljöhänsyn vid borttagning av bottenfärg
Oavsett om man väljer att skrapa, blästra eller slipa båtbotten för att ta bort bottenfärgen så bör man vara rädd om miljön, speciellt om man har en bottenfärg innehållande biocider (miljögifter). Man måste också vara försiktig med den egna hälsan och använda sig av skyddskläder och andningsmask samt därtill, beroende på vald metod att ta bort bottenfärgen, kan man vara tvungen att täcka in båten, dels undertill men också runt om så att man skapar en vind och regntät miljö.
Genom att täcks in båten så skapar man de förutsättningar som krävs för att förhindra att slipdamm, blästersand eller färgrester kan ta sig ut och förorena marken.
Tänk också på att färgrester med biocider utgör så kallat miljöfarligt avfall och är därför förenat med speciella krav vad avser dess hantering, transport och överlämning till återvinningscentral.
Efter bottenfärgsborttagning/ bottensanering
När man har tagit bort bottenfärgen på sin båt är det dags att bestämma sig hur man vill ha sin båtbotten och välja vilken bottenfärg man skall använda när man bottenmålar båten. I takt med att miljökraven ökar inom samhället i stort så ökar även kraven på båtägarna. Av denna anledning är det ofta aktuellt att använda sig av en biocidfri färg för att bottenmåla båten alternativt att inte använda sig av någon bottenfärg överhuvudtaget. Man kan även ha ren gelcoat på sin båtbotten och istället använda sig av en båtbottentvätt med jämna mellanrum för att hålla garden uppe mot beväxning.
För den som önskar en stryktåligare botten med ett utökat skydd mot vatteninträngning och plastpest så är epoxi ett bra alternativ innan man bottenmålar båten.
En epoxibehandling innebär att man målar ett antal lager epoxiprimer efter att man har tagit bort bottenfärgen. Genom en epoxibehandling så får man en tätare och mer stryktålig yta än vad gelcoaten ger.
Kontakta oss för hjälp med att ta bort bottenfärgen på din båt
Trygg Marin hjälper båtägare att ta bort bottenfärg på båtar i Stockholm. Kontakta oss via e-post på: info@tryggmarin.se eller genom att använda kontaktformuläret nedan.