Har du tänkt att bottenmåla din båt?
Båtar behöver bottenmålas om man vill försöka minska beväxning. Beväxning i form av havstulpaner, alger och annat ökar skrovets friktion i vattnet och minskar båtens prestanda. I värsta fall, med mycket påväxt, blir båten svårare att manövrera.
Det finns många olika bottenfärger att välja bland när man tänkt bottenmåla båten, biodicfria färger och färger med biocider, epoxigrundfärg m.fl. Vart man har sin huvudsakliga förtöjningsplats spelar också roll eftersom det ställs olika krav på vilken typ av bottenfärg som är tillåten beroende på om man har sin huvudsakliga förtöjningsplats på östkusten eller på västkusten.
Som alternativ till bottenfärg kan man också välja att inte måla sin botten alls. Man får i sådana fall en del påväxt men det kan lösas med båtbottentvättar. Bottentvättar ökar stadigt i antal längs Sveriges kuster.
Om man har för avsikt att bottentvätta sin båt i en båtbottentvätt så kan det vara en god idé att försöka tajma de tillväxtperioder som finns för alger och havstulpaner så att man genomför sin bottentvätt i anslutning till dessa för bästa resultat. Läs mer här: Anmäl dig till havstulpanvarningen – Båtmiljö
Att ha sin botten skrovren som det kallas, d.v.s helt fri från bottenfärg, är det mest miljövänliga alternativet. Om man har båten omålad så kan man använda en skrovduk för att hindra beväxning. Om man har en trailerbar båt så är det enklaste lösningen mot beväxning att helt enkelt ta upp den mellan turerna.

Behöver du hjälp med bottenmålning av båt i Stockholm?
Vi hjälper dig med bland annat bottensanering, bottenmålning och epoximålning.
Måste man bottenmåla båten?
Bottenmålning av båtar är inget man måste göra men om man inte gör det kan båtens prestanda och manövrerbarhet påverkas negativt genom påväxt av havstulpaner och alger. Att minska beväxning är framförallt varför vissa väljer att bottenmåla sin båt.
Om man har sin båt på västkusten eller i Östersjön påverkar också hur stor risken är för beväxning. Ju mer salt i vattnet desto mer påväxt vilket gör att båtar på västkusten i regel utsätts för mer påväxt än båtar längs Östersjön.
Mängden påväxt avgörs inte bara av var man har sin båt. Även hur ofta man använder båten spelar roll. En båt som används frekvent under säsongen får ofta betydligt mindre påväxt en båt som ligger stilla vid sin brygga under större delen av båtsäsongen.
Ytterligare en anledning till att många väljer att bottenmåla sin båt är också för att det ger lite mer skydd för gelcoaten. Epoxigrundmålning är vanligt om man vill ge ett extra skydd åt sin båtbotten samtidigt som man får ett förbättrat skydd mot vattenupptagning i skrovet.
Olika typer av bottenfärg
Bottenfärger med biocider och biocidfria färger
Det finns en mängd bottenfärger att välja bland. Bland annat kan man välja en bottenfärg som innehåller biocider. Biocider är helt enkelt olika ämnen som håller beväxningen borta på kemisk väg. Biocidfria färger är de färger som benämns som miljövänliga och de innehåller inga biocider. De biocidfria färgerna håller beväxningen borta genom den yta de skapar på skrovet. Ytan blir slät och tät och dess egenskaper gör att beväxning får svårt att fästa på skrovet.
Bottenfärger med biocider innehåller kemiska substanser som exempelvis koppar och andra ämnen som gör att beväxning inte kan fästa lika lätt på skrovet.
Det är Kemikalieinspektionen som ger tillstånd att använda bottenfärger utifrån vad de innehåller för bekämpningsmedel. Tillstånden är tidsbegränsade. Du kan läsa mer här:
Generellt sett så gäller att det är tillåtet med bottenfärger innehållande biocider på Sveriges västkust medans det i Östersjön endast är tillåtet med vissa biocidfärger. Inne i Mälaren måste man ha en helt biocidfri bottenfärg. Vilken typ av färg man kan använda bestäms av båtens huvudsakliga förtöjningsplats. På Kemikalieinspektionens hemsida hittar du också mer om vilka typer av bottenfärger som är tillåtna var längs Sveriges kuster:
Självpolerande och hårda bottenfärger
De självpolerande färgerna löses upp och lossnar successivt och håller på så sätt havstulpaner och alger borta. Det innebär att ytan på bottenfärgen hela tiden förnyas tills färgen är förbrukad. Du kan kolla om du har en självpolerande bottenfärg genom att dra ditt finger över ytan, om ytan kritar av (färgar av sig) så har du en självpolerande bottenfärg.
De hårda bottenfärger är precis som de låter, de är hårda och kritar inte av. Hårda bottenfärger är mycket slitstarka och det är inte ovanligt att de ger en mångårig prestanda. De hårda bottenfärgerna är tåliga och lämpar sig väl för snabbgående båtar och trailerbåtar där man behöver en slitstark yta som på ett bra sätt står emot löpande “wear and tear”.
Ta bort befintlig bottenfärg eller bara preppa botten innan målning?
Om man har tänkt att måla botten på sin båt så behöver man preppa sin båtbotten så att den nya färgen fäster ordentligt. Som grundval så måste botten vara tvättad och ren för att ny färg skall kunna fästa. Hur man preparerar sin botten för målning beror på vad man målat med tidigare och vad man vill använda för typ av bottenfärg härnäst. Som huvudregel gäller att bottnen måste vara uppruggad och ren och att den nya färgen man tänkt använda är kompatibel med den gamla.
Just kompabiliteten är avgörande så det lönar sig att läsa på om den nyinköpta färgen innan man målar så att man är så säker som det kan vara att arbetet blir bestående och att färgen fäster ordenligt.
Det är viktigt att tänka på att man kan måla en självpolerande färg på en hård bottenfärg men inte tvärtom. Om man målar en hård bottenfärg på den självpolerande bottenfärgen så kommer den inte fästa ordentligt och kommer snart att lossna.
Omålad botten
För att kunna få en bottenfärg att kunna fästa på en omålad botten (gelcoat) så behöver man i de allra flesta fall börja med en primer. Primern gör att bottenfärgen kan fästa på skrovet. Innan man målar primer så måste botten vara helt ren och torr. Kvarvarande smuts eller fukt kan medföra att man kan få problem med svag vidhäftning.
Efter man har påfört sin primer så är det dags att måla bottenfärgen. Stryk gärna två lager och följ den valda färgens bruksanvisning. Med fördel ka du stryka ytterligare ett lager längs vattenlinje, köl, roder och andra ställen på ditt skrov som är särskilt utsatta innan du målar två lager med full täckning.
När du redan har bottenfärg
Om man redan har bottenfärg på sin botten och vill måla ny bottenfärg av samma slag så går det ofta bra att rugga upp ytan, rengöra, låta botten torka ordentligt och sen måla direkt på den gamla färgen. Så länge som färgen är av samma slag så brukar det funka utmärkt. I vissa fall kan det krävas att man slipar sin botten innan man målar för att få det nya lagret av bottenfärg att fästa ordentligt. Läs på vad som gäller för den specifika bottenfärg som du valt.
Ta bort den gamla bottenfärgen
Om man är osäker på vad man har för bottenfärg i nuläget eller om man har en bottenfärg som inte är tillåten där båten används så är det bra att börja med bottenfärgsborttagning. Genom att ta bort befintlig bottenfärg så vet du dels att din botten är ”nollställd” dvs. du vet att en är biocidfri och du skapar samtidigt de bästa förutsättningarna för ny bottenfärg eller att måla med epoxi.
Epoximålning
Att epoximåla sin båt är alltid en god idé. Epoxin gör skrovet ett extra skydd och gör skrovet mer vridstyvt och stöttåligare samtidigt som det ger ett extra skydd mot plastpest. Plastpest (eller böldpest som det också kallas ibland) uppstår när vatten tränger igenom gelcoaten och in till laminatet. Inuti laminatet reagerar vattnet med vattenlösliga ämnen i plasten vilket över tid försvagar laminatet. Böldpest ser ofta ut som små blåsor i gelcoaten. Om man sticker hål på dessa så luktar det surt.
För att minska risken för böldpest så kan man alltså epoximåla sin båtbotten. För att kunna epoxibehandla sin båt måste man först ta bort all gammal bottenfärg så att man får en yta som epoxin fäster mot. Därefter målar man det antal lager som tillverkaren rekommenderar för att få det bästa skyddet.
Om man vill måla bottenfärg på en epoxibehandlad botten så kan man måla bottenfärgen vått-i-vått på epoxin innan sista lagret epoxi har torkat helt. Alternativt kan man använda sig av en vidhäftningsprimer mellan epoxin och bottenfärgen. För att veta vilken väg som är den bästa att gå (vått -i-vått eller primer) så får man helt enkelt studera anvisningarna för den bottenfärg som man önskar påföra.
Hur man bottenmålar en båt
Vill du veta mer om bottenmålning av båtar samt läsa mer tips och tricks?
Kontakta oss för hjälp med bottenmålning av båt
Trygg Marin arbetar med bottenmålning och mycket annat inom båtvård i hela Stockholmsområdet. Kontakta oss för hjälp via e-post: info@tryggmarin.se eller genom att använda kontaktformuläret nedan.