Kapelltvätt och impregnering är inte svårt men det finns en del att tänka på och några saker att undvika för att kunna få ett bra resultat.
Genom att ta hand om ditt båtkapell med regelbunden kapelltvätt och impregnering så kan du både förlänga dess livslängd och se till att det kan uppfylla sina två huvudfunktioner, att ge skydd mot väder och vind och att skydda båten.
Oavsett typ av kapell, sprayhood, sittbrunnskapell, hamnkapell, bomkapell med flera så skall de skötas på samma sätt när de är tillverkade av kapellväv och kapelltråd även om vissa skillnader förekommer beroende på tillverkningsmaterial. Kapellmakare sätter ofta på en liten etikett på kapellen där det framgår hur de skall rengöras. I många fall så rekommenderas vanligt vatten och i andra fall en kombination av tvål och vatten.
Regelbundenheten är avgörande när det gäller skötsel av kapell till båtar. Genom att utföra en kapelltvätt och att impregnera kapellet med jämna mellanrum så kan ett kapell hålla 15-20 år, ibland längre. Å den andra sidan gäller att om man inte rengör kapellet och låter det ackumulera fett, mögel, fågelspillning och andra orenheter så kan det vara helt slut både funktionsmässigt och utseendemässigt efter endast ett fåtal år.
Att se till att kapellet har en bra impregnering är viktigt, dels för att kapellet skall vara både vattenavvisande och dels för att det skall vara smutsavvisande. En bra impregnering förbättrar dessutom kapellets generella hållbarhet vid användning och minskar slitaget på både väv och tråd.
Förutom att inte hålla tätt mot regn så kommer ett kapell som inte är impregnerat att smutsas ned snabbt och över tid bli svårare att rengöra. Förutom att viss smuts kan vara svår att avlägsna så bör inte smuts sitta för länge på kapellet, vissa typer av smuts kan nämligen missfärga väven permanent såsom exempelvis mögel och fågelspillning. Ett svårt smutsat kapell behöver dessutom ”bearbetas” mer vid tvätt vilket i sig riskerar att slita på kapellets väv och tråd.
Genom regelbunden tvätt så undviker man helt enkelt att kapellet ackumulerar smuts i onödan som kan vara både svår att avlägsna och som kan riskera att skada kapellet. Impregneringen ”sluter sedan säcken” efter en noggrann rengöring genom att skapa förutsättningar för att kapellet skall vara så rent som möjligt så länge som möjligt. Hur gör man då för att tvätta kapell?
Vad är viktigt att tänka på när man tänkt rengöra och impregnera sitt båtkapell och hur gör man?
Regelbunden rengöring är a och o
De flesta kapell som sitter på båtar i våra svenska farvatten behöver vanligen rengöras årligen. Kapellen utsätts för en hel del smuts under båtsäsongen som behöver avlägsnas innan kapellet vinterförvaras. Av denna anledning är det vanligt att båtägare lämnar in sitt kapell för tvätt och impregnering i samband med just upptagningen av båten. Oavsett när under året man som båtägare vill rengöra sitt kapell så är det av mindre betydelse när det sker, viktigare är alltid att det blir av.
Hur rengöra kapell?
Innan man börjar rengöra ett kapell så bör det först inspekteras. Man bör kika efter eventuella skador i kapellet i form av revor, hål eller sömmar som släppt eller är på väg att släppa. Genom att kontrollera kapellet så får man en bra uppfattning om skicket. Är kapellet okej är det bara att gå vidare med sin rengöring, i annat fall så kanske kapellet behöver repareras innan det rengörs och impregneras.
Speciellt lite äldre kapell bör hanteras extra varsamt. Ett äldre kapell kan ha svaga sömmar och en väldigt tunn väv som lätt kan skadas vid en tvätt. Dessa kapell bör rengöras försiktigt och i vissa fall kan det helt enkelt vara bättre att avstå från rengöring för att istället använda kapellet så länge som det bara går innan det blir dags att köpa nytt. Åtminstone bör man vara extra försiktigt och inte knåda eller skrubba dessa kapell alldeles för hårt då de kan vara väldigt sköra.
Ett kapell rengörs genom att man först borstar bort löst sittande smuts. Därefter så tvättas kapellet med en blandning av vatten och tvål. Det går även bra att använda såpa eller ett kapellrengöringsmedel som substitut för tvål.
Om man tänkt använda ett kapellrengöringsmedel vid rengöringen av sitt kapell så är det viktigt att följa den valda produktens instruktioner. Du kan även använda en mjuk svamp eller en mjuk borste vid rengöringen. Om du använder en mjuk borste så se till att den verkligen är mjuk och att den har splitsade borst då detta är mest skonsamt för ditt kapell.
Se till att du bara använder ljummet vatten vid kapelltvätten. Varmt vatten riskerar att krympa väven så att kapellet inte längre kommer att passa på båten. Om du använder endast ljummet vatten kommer kapellet i de allra flesta fall inte att krympa och om det ändå skulle göra det så kommer det ha bättre förutsättningar att återfå sin form och storlek efter ett par regn när väv och tråd sväller. Om du skulle ha problem att montera tillbaka ditt kapell på din båt efter en tvätt så kan du blötlägga kapellet innan montering, det underlättar. Tvinga aldrig och dra inte för hårt i ett kapell vid återmontering på båten efter en tvätt, det kan nämligen gå sönder. Låt det ta den tid det tar.
Ett kapell bör generellt sett hanteras varsamt och detsamma gäller då det rengörs. Man bör vara försiktig med sömmar och kapellfönster. Ibland räcker det att helt enkelt blötlägga kapellet i vatten och tvål under den tid som krävs för att lösa upp smutsen, i andra fall kan det vara nödvändigt att försiktigt knåda och ”bearbeta” kapellet med händerna för att kunna få smutsen att försvinna.
Rengöring av kapellfönster
När det gäller kapellfönster så rengörs dessa som kapellet i övrigt, med tvål och vatten och en svamp. Lite äldre kapell har ibland vit-, röd- eller brunaktiga fläckar på fönstren, dessa uppkommer genom att fönstren har börjar bli för gamla och torkat ut. Över tid så kommer solens UV-ljus att påverka plasten så att det förlorar sin klarhet och spänst. I dessa fall kan det vara dags för fönsterbyte. Om du har envisa fläckar på din fönster (som är smuts och inte skadad plast) så kan det vara frestande att använda en grov svamp eller borste för att kunna rengöra dessa. Detta bör undvikas, fönstren är nämligen lätta att repa vilket ytterligare minskar klarheten i fönstren.
Om du inte skulle vara nöjd med resultatet efter att du har rengjort ditt kapell så kan du tvätta detta en gång till. Tänk då på att det inte alltid går att få ett kapell 100% rent, det kan nämligen vara fläckar som har missfärgat väven eller så kan det vara gammalt impregneringsmedel som sitter fast i kapellet och som inte går att avlägsna. I dessa fall kan det vara frestande att ”ta i för kung och fosterland” när man rengör men gör inte det, det är alltid bättre med ett helt och tillräckligt rent kapell än ett söndertvättat och trasigt kapell.
När du har tvättat klart kan du med fördel använda så kallad vinylconditioner eller vinylskydd på dina kapellfönster. Dessa produkter hjälper till att skydda dina kapellfönster mot solens starka och skadliga UV-ljus och de innehåller dessutom mjukgörande ämnen som är bra för plasten. Medlen hjälper till att förhindra (eller åtminstone sakta ned) nedbrytningsprocessen av plasten i fönstren vilket gör att de kommer vara längre innan de behöver bytas ut.
Att undvika när man rengör kapell
Det kan vara frestande att tvätta kapellet i tvättmaskinen eller att använda högtryck vid kapelltvätten, gör inte det. Risken är alltför stor att kapellet skadas. Låt heller inte ditt kapell ligga på marken eller på bryggan när du rengör, använd hellre en balja eller ditt badkar, det funkar i de flesta fall alldeles utmärkt för normalstora kapell.
Använd inte hårda borstar eller grova svampar när du rengör ditt kapell. Borstarna kan skada sömmarna eller väven i kapellet.
Undvik att använda starka rengöringsprodukter så långt som möjligt när du rengör ditt kapell då dessa kan slita på kapellet onödigt mycket eller i sig riskerar skapa fläckar som inte går att avlägsna.
Innan du går vidare med att impregnera ditt kapell så bör du lufttorka kapellet. Det bör vara helt torrt innan det impregneras för att impregneringsmedlet skall få maximal effekt.
Hur impregnerar man ett kapell
Det finns lite olika typer av impregneringsmedel på marknaden. De är ofta vatten- eller petroleumbaserade. Det finns även vaxbaserad impregneringsmedel. De vaxbaserade impregneringsmedlen kan leda till problem på sikt, de riskerar skapa fläckar som inte går att tvätta bort just eftersom medlet är vaxbaserat. Om du använder ett petroleumbaserad impregneringsmedel när du impregnerar ditt kapell så se också till att du har god ventilation då dessa medel kan vara ganska starka.
I övrigt är det bra att välja ett impregneringsmedel av hög kvalitet för bästa möjliga resultat.
Använd pensel eller spray för att påföra impregneringsmedlet
Ett impregneringsmedel för båtkapell kan sprayas på eller påföras med pensel. Se till att du får jämn täckning på kapellet och följ den valda produktens anvisningar. Du behöver inte impregnera kapellets insida utan impregneringsmedlet kommer att sugas in i och tränga igenom väven. Undvik att impregneringsmedel hamnar på kapellets fönster, om så skulle vara fallet så kan du torka bort det direkt. Risken är annars att medlet skapar fläckar som kan våra svåra att avlägsna.
Hur du förvarar ditt kapell efter tvätt och impregnering
Om du har tvättat ditt kapell på hösten innan vinterförvaringen så är det bara att låta kapellet torka ordentligt innan du lägger undan detta för förvaring. Se till att inte vika kapellets fönster utan rulla hellre ihop dessa så att du inte skapar märken i onödan. Kapellet bör sedan förvaras på ett fuktfritt ställe i rumstemperatur.
Om du skulle ha mögel, jordslag eller fågelspillning på kapellet så är det extra viktigt att detta avlägsnas innan du vinterförvarar ditt båtkapell. Ju längre dessa orenheter sitter på kapellet desto svårare blir de att avlägsna. Att rengöra kapellet från mögel innan det förvaras medför också att möglet inte frodas och växer ytterligare i kapellväven.
Hur gör man för att hålla kapellet rent så länge som möjligt efter en tvätt?
Efter en tvätt och impregnering av kapellet så vill man förstås hålla det rent så länge som möjligt. Genom att löpande se över ditt kapell så kan du torka bort fågelspillning och annan smuts direkt när du ser den med en mjuk fuktad trasa. Denna löpande rengöring och omsorg om kapellet kommer både att minska behovet av och underlätta framtida tvättar och impregneringar.
För att kapellet inte skall mögla (framförallt insidan av kapell brukar drabbas av mögel) så är det också viktigt att hålla båten ren invändigt. Organisk smuts i båten utgör nämligen näringsämnen för mögel. Organisk smuts i kombination med fukt och mörker gör att möglet trivs. Om du har möjlighet beroende på hur just ditt kapell ser ut kan du lämna det lite öppet föröver och akterut, då kan det lättare och snabbare torka ut efter regn. Ha också som en god vana att ta bort matrester och annan smuts invändigt i båten så minskar du risken för mögel på ditt kapell.
Kontakta oss för hjälp med tvätt och impregnering av kapell
Trygg Marin arbetar med rengöring och impregnering av alla typer av kapell. Vi erbjuder rikstäckande service. Kontakta oss via e-post: info@tryggmarin.se eller genom att använda kontaktformuläret nedan.
Välkommen!