Innan bottenmålning måste man välja vilken bottenfärg man vill använda. Det är inte enkelt att välja bottenfärg. Olika typer av bottenfärger har olika egenskaper och därmed olika för- och nackdelar.
Gemensamt för bottenfärger är dock att de avser skydda båtens botten mot olika former av beväxning som minskar fart, ökar bränsleförbrukning och gör båten svårare att manövrera.
Behöver du hjälp med bottenmålning?
Välj bottenfärg utifrån önskad funktion och tillämpliga miljökrav
Det finns olika kategorier av bottenfärger, exempelvis hårda bottenfärger, självpolerande bottenfärger epoxibaserade bottenfärger och bottenfärger med silikon. Det finns också bottenfärger med biocider (bekämpningsmedel) och biocidfria färger att välja bland. Därtill kan man som båtägare välja mellan en rad producenter vars produkter har olika egenskaper.
Med så många tillgängliga alternativ så får man ta sig en funderare och välja det som passar bäst för den egna båten och det egna tycket.
Beroende på var din båt har sin hemmahamn (huvudsakliga förtöjningsplats) så ställs det olika krav på vilken bottenfärg du kan använda på din båt.
I insjöar och Mälaren samt norr om Örskär kan man endast använda biocidfria färger, i Östersjöområdet är det tillåtet med vissa bottenfärger med biocider medans det på västkusten är tillåtet med de flesta typer av bottenfärger innehållande biocider.
På Kemikalieinspektionens hemsida kan man läsa mer information om vilka bottenfärger som är godkända för olika områden längs Sveriges kuster. Läs mer: Båtbottenfärger – om du måste bottenmåla
Även hur båten används och hur den förvaras påverkar valet av bottenfärg. Trailerbara båtar som endast sjösätts inför varje tur och därefter alltid tas upp behöver knappast bottenmålas för att förhindra beväxning. Båtar som däremot ligger i sjön stora delar av året utsätts på ett helt annat sätt för beväxning vilket motiverar ett helt annat beväxningsskydd.
Hård bottenfärg och mjuk bottenfärg
Hårda bottenfärger lämpar sig särskilt väl för snabbgående båtar och trailerbara båtar. En hård bottenfärg tål den påfrestning som höga hastigheter och pålastning och avlastning av en båt på en trailer skapar på en båtbotten. En hård bottenfärg kan även slipas så man uppnår en fin yta med låg friktion. En hård bottenfärg kan dessutom skrubbas och köras i en borsttvätt utan att färglagret lossnar vilket man inte kan göra med en självpolerande bottenfärg. Färglagret på en hård bottenfärg är mer eller mindre konstant till skillnad från färglagret på en självpolerande bottenfärg (mjuk bottenfärg) som reduceras kontinuerligt.
Självpolerande bottenfärger är mjuka och släpper successivt ifrån sig bekämpningsmedel. Om man har målat sin båt med en självpolerande bottenfärg så måste man i normalfallet måla om varje år då färglagret minskar och bekämpningsmedlen lakats ur.
Värt att ha i åtanke är att de går bra att måla självpolerande bottenfärg på en hård bottenfärg men inte tvärtom. Om man målar en hård bottenfärg på en mjuk bottenfärg så kommer den inte fästa ordentligt.
Bottenfärg med biocider och biocidfri bottenfärg
Biocider är olika former av bekämpningsmedel som förhindrar påväxt av exempelvis alger och havstulpaner som påverkar båtens hastighet och bränsleförbrukning. I vissa fall. med svår påväxt, kan dessutom båten manöverförmåga påverkas negativt.
Den aktiva substansen i bottenfärger med biocider är oftast koppar även om andra ämnen förekommer. Biocider är miljögifter vilket påverkar både människor och miljö negativt varför deras användning är omgärdat med en rad bestämmelser.
Alternativ till att bottenmåla
Som alternativt till bottenmålning kan man helt avstå från att måla sin båtbotten och istället använda båten skrovren. En skrovren båt kommer att få beväxning men denna kan minskas genom kontinuerlig båtbottentvätt. Därtill kan man använda en skrovduk som håller båtbotten mörk vilket gör att vattenlevande organismer inte får samma förutsättningar att frodas på båtbotten.
Ett annat alternativ än att skrubba sin båtbotten är att ha sin båt på trailer eller en båtlyft även om detta alternativ ofta inte är gångbart ur en rent praktisk perspektiv.
Mätning med XRF- scanner
Om man inte vet om man har en godkänd bottenfärg på sin båt för den ort där man har sin hemmahamn kan man mäta denna med en så kallad XRF- scanner. Genom att scanna båtbotten så uppvisar instrumentet vilka ämnen som finns i bottenfärgen och dess koncentrationer. Genom mätning kan man avgöra om man har en godkänd bottenfärg eller inte.
Borttagning av bottenfärg
Borttagning av bottenfärg utför man vanligast genom skrapning, slipning eller blästring. Val av metod beror på vad man har för önskemål och förutsättningar på den plats där färgborttagningen skall genomföras.
Vid bottensanering/ bottenfärgsborttagning så finns det miljöbestämmelser som skall uppfyllas då gammal bottenfärg innehållande biocider utgör miljöfarligt avfall. Du kan läsa mer om detta på Transportstyrelsens hemsida: Sanering av båtbotten – Transportstyrelsen
Sammanfattning
Det är inte helt enkelt att välja vilken typ av bottenmålning man skall ha på sin båt eller om man överhuvudtaget skall bottenmåla båten. Många båtägare brukar använda samma bottenfärg som tidigare, om de vet vad botten är målad med. Genom att använda samma bottenfärg vet man att man alltid får en god vidhäftning när man målar eller nytt lager inför en ny båtsäsong.
Om man inte vet vilken bottenfärg man har på sin båtbotten eller om båtbotten behöver saneras så ställs många båtägare inför behovet av att ta bort all sin befintliga bottenfärg innan bottenmålning, Om man då har lagt ned den möda som båtbottenfärgsborttagning innebär kan man också lika gärna överväga att epoxibehandla sin båt. Genom epoxibehandling får båten ett utökat skydd mot vatteninträngning och därmed en minskad risk för böldpest.
Kontakta oss för hjälp med din båtbotten
Trygg Marin utför bottenmålningar, epoxibehandlingar och borttagning av bottenfärg i Stockholm.
Kontakta oss via e-post: info@tryggmarin.se eller genom att använda kontaktformuläret nedan.
Val av bottenfärg vid bottenmålning
FAQ
Vad är en biocidfri bottenfärg?
En biocidfri bottenfärg är en färg utan miljögifter.
Hur kan man avgöra om man har en bottenfärg med biocider eller en biocidfri bottenfärg?
En XRF-scanner kan användas för att läsa av båtbottnar. Scannern visar om du har biocider i din bottenfärg.
Hur vet jag om jag har en mjuk (självpolerande) eller hård bottenfärg?
Dra din hand över din båtbotten. Om färgen kritar av på din hand så har du en självpolerande bottenfärg.