En polering av båten avlägsnar repor, oxid och djupt sittande smuts
Efter båtrengöring är det dags att polera båten för att ta bort den smuts och oxid som den kemiska rengöringen inte lyckats ta bort. Poleringen tar också bort smårepor i gelcoaten och skapar en jämn, blank och fin yta inför vaxning.
Båtpolering är inte svårt men det tar tid för att uppnå ett bra resultat. Se till att du är väl förberedd och utvilad innan du börjar polera båten för bästa möjliga resultat med en rimlig tidsåtgång.
Polering och vaxning av båten är viktiga delar av den regelbundna båtvården och en förutsättning för att hålla båten i ett gott skick.
Hur gör man då för att få en välpolerad och blank båt? Det kan var mycket att tänka på när man som båtägare vill polera sin båt med bästa möjliga resultat. Nedan finner du tips för hur du kan gå tillväga när du polerar båten.
Behöver du hjälp att polera båten?
Vi återställer sliten och oxiderad gelcoat till ett fint skick.
Polering båt – tips
Polera båt med maskin eller handpolering
Man kan antingen polera båt med maskin eller för hand. Har du mycket oxiderad gelcoat använder du lämpligen en maskin för större effekt och mindre tidsåtgång. Smårepor poleras också lämpligen bort med maskin, att försöka polera bort dessa för hand är oftast inte lönt då det tar alltför lång tid. Om din gelcoat är förhållandevis fri från oxid och smuts går det alldeles utmärkt att polera båten för hand.
Maskering av känsliga ytor
Innan du börjar polera din båt bör du skydda känsliga ytor. Du kan med fördel maskera av detaljer som inte skall poleras som exempelvis relingslist och teakdetaljer med tejp och papp eller plastfilm. Det är mycket lätt hänt att dessa ytor träffas av polermaskinen eller polermedlet, speciellt när man nött på ett tag och börjar bli lite trött i armarna. Var också lite försiktig med närliggande båtar när du polerar då det är lätt hänt att polermedel skvätter, speciellt när man startar och stoppar polermaskinen.
Hur du maskinpolerar båt
Hur polera båt med maskin? Försök att röra på kroppen och inte armarna när du hanterar polermaskinen. Att låta kroppen arbeta så mycket som möjligt och inte armarna kommer göra att du sparar mycket energi och du kommer orka mycket längre. Polera lugnt och försiktigt så att du har bra kontroll på polermaskinen och se till att du går fram och tillbaka över ytan flera gånger, från olika håll, för ett jämnt och fint resultat. Lägg också polermaskinens elkabel på din axel så att den kommer ur vägen och inte riskerar trassla in sig i trissan.
Om du använder polermaskin rekommenderas att du börjar med ett lågt varvtal och inget tryck på polermaskinen vilket gör att du har god kontroll och inte skvätter polermedel. Därefter kan du successivt öka varvtal och tryck vid behov beroende på hur mycket oxid du har på gelcoaten så att du får en önskad avverkning. Ett högre varvtal skapar också friktionsvärme så att porerna i gelcoaten öppnas vilket gör det lättare för polermaskinen att lyfta ut djupt sittande smuts.
Polermaskinen startas och stoppas när trissan ligger an mot ytan som skall poleras. Börja med att sprida ut polermedlet med maskinen på ett lågt varvtal över en begränsad yta. När du har spridit ut polermedlet över den yta du polerar så ökar du varvtalet och går över ytan, fram och tillbaka tills polermedlet är förbrukat. Du vet att polermedlet är förbrukat när det efterlämnar en yta som känns oljig. Därefter torkar du av resterna av polermedlet med en microfiberduk innan du ger dig på nästa yta.
Användning av rubbing
Ibland behöver du använda rubbing på båten innan du kan polera båten. Rubbing har en starkare slipande effekt än polish så du kan använda rubbing om polering av båten med polermedel inte ger önskat resultat eller om du har djupa repor i gelcoaten eller mycket oxidation. Är du orolig för att ditt polermedel eller rubbing är lite för ”grovt” kan du spraya vatten med blomspruta på gelcoaten och/eller på din polertrissa för att få en lite lägre ”avverkning”.
Våtslipa gelcoat
I vissa fall är det lämpligt att gelcoaten våtslipas med fint våtslippapper innan du polerar båten. Detta är fallet om du har kraftigt oxiderad gelcoat. Var noga med att inte slipa för mycket då gelcoaten är tunn och dessutom kan tjockleken på denna variera på olika ställen på båten. Efter våtslipning kan du polera båten som vanligt och därefter avslutar du lämpligen med vaxning av båten för att ”försegla” de polerade ytorna så att dessa får ett mer långvarigt skydd.
Temperatur för polering
Båtar kan poleras året runt så länge temperaturen är ett par plusgrader. Du märker om det är för låg temperatur genom att polermedlet blir svårhanterligt.
Polering av båten ökar effekten av vaxning
För att en vaxning av en båt på bästa sätt skall kunna skydda gelcoat så bör gelcoaten vara ren och fri från smuts och oxid. Ju mer förarbete du lägger på rengöring och polering desto mer effekt får vaxet. Vaxningen kommer hålla betydligt längre på en välpolerad båt och det kommer dessutom kräva en betydligt mindre arbetsinsats att vaxa båten om den är polerad.
Polering båt – Sammanfattning
- Välj maskinpolering eller handpolering utifrån gelcoatens skick
- Vid behov maskera av känsliga ytor på din båt innan du börjar polera
- Vid maskinpolering med polerhätta, se hela tiden till att maskinen rör sig, lugnt och försiktigt
- Börja med inget tryck och lågt varvtal vid polering samt öka varvtalet successivt
- Bearbeta en begränsad yta i taget på din båt
- Torka av polermedlet med mikrofiberduk när polermedlet är förbrukat
- Om du behöver använda rubbing innan polering, använd lågt varvtal och fukta gärna ytan med blomspruta. Tänk på att lammullshätta ger mer avverkning än polertrissa (skumgummi)
- Njut av en väl utförd polering 🙂
Läs mer: Frågor och svar om polering av båt
Vill du ha hjälp att polera båten?
Trygg Marin polerar båtar i hela Stockholmsområdet. Kontakta oss för mer information via e-post till info@tryggmarin.se eller genom att använda kontaktformuläret nedan.
Polering båt
FAQ
Varför polera båten?
Båtar poleras för att avlägsna oxid och små repor i båtens gelcoat.
När kan man använda rubbing?
Man kan använda rubbing om man har grovt oxiderad gelcoat.
Maskinpolera eller handpolera båten?
För särklass bäst resultat med rimlig tidsåtgång bör man välja att maskinpolera sin båt.
Varför våtslipa båtens gelcoat?
Om rubbing eller polering inte ger avsedd effekt p.g.a. gelcoatens skick kan man överväga att våtslipa båten.
När kan man polera båten?
Båtar kan poleras året runt så länge vädret tillåter.
Hur ofta skall man polera båten?
För att bibehålla en gelcoat i bra skick så bör man polera sin båt varje år. Om gelcoaten är oxidfri och ren kan man vaxa direkt.