Vaxning båt - Trygg Marin Stockholm

Vaxa båten för att skydda din gelcoat

Båtar är mycket utsatta för vädrets makter. Båtens ytor utsätts för stark sol, salt, smuts m.m. vilket i sin tur snabbar upp nedsmutsningsprocessen ytterligare. Att ha en välvaxad båt ger båten bästa möjliga skydd och bibehåller gelcoaten i bästa möjliga skick över tid.

Genom vaxning så skyddar du båtens plastytor från solens nedbrytande uv-ljus och minskar bildandet av oxid i gelcoaten. Båten blir dessutom generellt mycket mer tålig mot smuts och salt och får ett bättre skydd mot repor. Det är bra att vaxa sin båt minst en gång per säsong, gärna fler gånger om möjligt för ett bättre skydd.

Innan du vaxar båten skall gelcoaten vara ren och fri från oxid. För att skapa rätt förutsättningar för vaxning krävs därför först en ordentlig rengöring och vid behov polering av båten så att vaxets skyddande egenskaper kan få maximal effekt.


Vi hjälper dig med det mesta inom service, rekond och tvätt av kapell

Allmänt om båtvaxning

Rengör båten

Att vaxa sin båt innan den har blivit ordentligt rengjord är inte lönt. Vaxningen kommer inte att vara länge och du kommer inte få ett så bra resultat som möjligt. Börja därför, vid behov, med en ordentlig båtrengöring så att båten är helt ren innan du börjar vaxa den för bästa möjliga resultat. Genom rengöring får man också få bort löst sittande smuts som riskerar repa gelcoaten vid vaxningen.

Polera båten innan du vaxar

Om du har mycket oxid eller djupsittande smuts som inte går att avlägsna när du gör rent båten så är det lämpligt att först polera båten så att du fram fram en jämn och fin gelcoatyta. Om båten är välpolerad och fri från oxid och smuts så kommer din vaxning att hålla längre och du kommer uppnå ett hållbart skydd av ytorna. När du har genomfört eventuell polering är det slutligen dags att vaxa båten. Som så mycket annat ligger nyckeln i förarbetet. Ett omsorgsfullt förarbete ger bästa möjliga slutresultat.

Använd ett vax av hög kvalitet med mjukgörande egenskaper när du vaxar båten då detta är bättre för din gelcoat i längden. Om du vill använda vax med krämig konsistens eller hårdvax är upp till dig och vad du föredrar.

Vaxa båten för hand eller med polermaskin

Du kan välja att vaxa båten för hand eller att vaxa den med polermaskin. Oavsett om du vaxar båten för hand eller använder polermaskin så skall man påföra ett tunt och jämnt lager vax med cirkulära rörelser och låta vaxet torka ordentligt innan det torkas av. Vaxet är torkat när det efterlämnar en matt hinna på den vaxade ytan. Torka av vaxet med microfiberdukar.

Temperatur och väderförhållanden för vaxning

Båtar kan vaxas året runt om vädret så tillåter. På hösten kan vara lämpligt, efter upptagningen. Då har du ett moment mindre framför dig på vårkanten. Lägsta temperatur för att vaxa är ett par plusgrader och se till att det inte är alltför hög luftfuktighet när du vaxar då vaxet får svårare att torka. Vid tveksamhet om det vax som du köpt fungerar vid lägre temperaturer så kan du alltid pröva dig fram.

Använd milda rengöringsprodukter som inte tar bort vaxlagret

Försök få din vaxning av båten att hålla så länge som möjligt under båtsäsongen genom att använda milda rengöringsprodukter. Tvätta båten med båtschampo eller såpa och använd inte diskmedel eller andra produkter som löser upp och tar bort vaxet så att ditt arbete blir ogjort.

En vaxning skyddar mot uv-ljus, salt och smuts

När båten är vaxad (och framförallt polerad innan vaxning) så kommer du märka att kommande vårrustningar blir betydligt enklare. Du kommer helt enkelt att lägga mindre tid på polering och vaxning av båten eftersom du redan har en väl rengjord och skyddad gelcoat med ett skydd mot salt och smuts.

Att vaxa sin båt medför också att den får ett bättre skydd mot solens starka uv-ljus som bryter ned plasten. Uppbyggnaden av oxid kommer därmed gå mycket långsammare jämfört med en ovaxad båt.


Tips för båtvaxning

  • Se till att båten är rengjord, och vid behov polerad, innan vaxningen
  • Påför vax med maskin (mjuk hätta) eller för hand i cirkulära rörelser
  • Använd ett tunt och jämnt lager vax
  • Låt vaxet torka ordentligt innan du torkar av det
  • Ta bort torkat vax med mikrofiberduk
  • Efter vaxning av båten, tvätta endast båten med milda rengöringsprodukter som inte löser upp vaxet
  • Njut av en väl utförd vaxning 🙂

Har du fler frågor och funderingar om att vaxa båtar? Kanske hittar du svaret här: Frågor och svar om vaxning av båt


Vill du ha hjälp med vaxning?

Trygg Marin arbetar med båtvaxning och annan båtvård i Stockholmsområdet. Kontakta oss gärna för mer information via e-post på info@tryggmarin.se eller genom att använda kontaktformuläret nedan.


Vaxning båt

FAQ

Varför vaxa båten?

Stark sol, salt och smuts sliter på båtens gelcoat. Båtar vaxas för att skydda båtens gelcoatytor så man kan bibehålla dess skick.


Varför blir båten flammig efter vaxning?

Om din båt skulle bli ”flammig” efter vaxning så kan det bero på att vaxet har torkat för länge, att båten inte är tillräckligt rengjord eller att gelcoaten behöver poleras ytterligare innan vaxning.

Hur vaxar man båten?

Båtar vaxas genom att man påför vaxet med en trasa eller en mjuk svamp. När vaxet torkat ordentligt så torkas det bort med mjuk trasa.

Måste man polera innan vaxning?

Om båten har djupliggande smuts eller oxiderad gelcoat så bör man polera båten innan vaxning för att få ett långvarigt och bra resultat.